Ökológiai katasztrófát okoz a spanyol eper?

A spanyolországi téli eper fogyasztásának bojkottálására szólított fel egy kampánycsoport, állításuk szerint ugyanis a termesztés során súlyosan károsítják a környezetet. A WWF szerint az eperföldek öntözéséhez szükséges víz elhasználása miatt a donanai mocsarak vízhozama 50 százalékkal csökken.

A WWF szerint az eper termesztése ökológiai katasztrófát okoz Spanyolország déli vidékének lápos területein, mert az öntözéshez szükséges vízmennyiséget a mocsaraktól vonják el. A spanyol eper mintegy 95 százalékát a Coto Donana nemzeti park környékén termesztik. Az eperfarmokkal körülvett ötezer hektáros védett terület az ENSZ világörökség része.

„A szupermarketekben januártól áprilisig kínált spanyol eper megvásárlása által a fogyasztó támogatja az ibériai természetes környezet pusztítását, hiszen a termesztés környezeti hatásai katasztrofálisak” - tette közzé a WWF párizsi irodája. A környezetvédő csoport szerint az epertermesztés évente 4500 tonna műanyag-hulladékot eredményez és a gyomirtószer használatából fakadó szennyeződés is jelentős.

A spanyol eper legnagyobb importőre Németország és Franciaország, évente 330 ezer tonna epret vásárolnak. A Carrefour francia szupermarket-lánc spanyolországi képviseletének szóvivője szerint az üzletlánc egyetlen termelővel dolgozik, amelynek termesztési módszereit az európai standardok szerint szigorúan ellenőrzik.

Forrás: Greenfo
Hivatkozás: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=15405/
Dátum: 2007 március 20. 13:52

Vissza az előző oldalra

Kezdőoldal E-mail elküldése Oldaltérkép Webshark