Az MDF szerint nem hasznosítják a hazai vízerőkészletet

Magyarország potenciális vízerőkészlete kevés, de ennek a hasznosítása sem történik meg - jelentette ki Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Vízeséseink többsége hasznosítás nélkül folyik a semmibe, pedig a természet károsítása nélkül megduplázhatnánk vízenergia termelésünket - fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki a Kvassay zsilipnél tartott sajtótájékoztatót. Kitért arra, hogy az országban összesen 31 vízerőmű van, ami a teljes hazai villamos-energia rendszer 0,5 százalékát adja. Budapesten is található egy vízerőmű, ez a Kvassay zsilip.

Katona Kálmán szerint a jelenlegi teljesítmény a természet károsítása nélkül megduplázható lenne, a meglévő kihasználatlan esések hasznosításával. Hangsúlyozta: a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a tárca készítse el a kis vízerőművek stratégiai tervét. Mint elhangzott, a XIX. század végén 22 ezer "vízikerék" működött az országban, majd a második világháborút követően a meglévő vízimalmokat átalakították és törpe vízerőművek tömegét létesítették. Jelenleg Magyarországon 15 olyan vízesés van, ahol kihasználatlanul folyik el a víz - tette hozzá Katona Kálmán.

Az ellenzéki képviselő szólt arról, hogy egy 1992-es országgyűlési határozat tiltja a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezését. Szerinte ez ma már nemcsak vízerő-hasznosítás szempontjából pazarlás, hanem a duzzasztóműnek fontos szerepe lehetne a Szigetköz vízpótlásában, valamint az Öreg Duna meder rehabilitációjában. Az MDF kezdeményezni fogja ennek a határozatnak a hatályon kívül helyezését.

Katona Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a paksi atomerőműnél hűtésre a Dunából 100 köbméter vizet emelnek ki percenként, ez a víz azonban hasznosítás nélkül folyik vissza a Dunába. Kiemelte azt is, hogy a magyar szabályozás a megújuló erőforrások között kifejezetten diszkriminálja a vízerő-hasznosítást.

Forrás: MTI
Hivatkozás: http://www.mti.hu
Dátum: 2008 szeptember 11. 09:10

Vissza az előző oldalra

Kezdőoldal E-mail elküldése Oldaltérkép Webshark